Nya agilityregler

Domarkonferensen ja.. De nya reglerna är bra tycker jag, förutom slalomregeln.. Det var droppen som fick bägaren att rinna över.. Jag tappade all motivation till att fortsätta tävla Eo och agility över huvudtaget just nu.

Här är alla nya regler sammanfattat av Koppeltrasselsagilitykompisar (Anna Müller). 
 
‎2012 närmar sig med stormsteg och efter årsskiftet har vi en del regelnyheter in om agilityn. Här är några förändringar:

• Agilitydomare får nu döma samma dag som de tävlar (dock ej inte samma klass som de tävlar i och aldrig på egenritad bana)

• Det är inte längre tillåtet att peta in hunden där det blev fel i slalomet, utan för varje gång det blir fel inne i slalomet (5 fel) ska man börja om ...från början. I dagsläget kan man bara få 5 fel en gång per lopp i slalomet, från årsskiftet kan du få hur många femfelare som helst.

• Förare som har hundar som är mellan 43 och 44,99 cm får välja om de på svenska nationella tävlingar ska tävla hunden i large eller medium.

• Löptikar tillåts tävla i alla klasser. De ska behålla sina startnummer, alltså inte starta sist i startfältet som brukligt varit på t.ex SM fram tills nu.

• Det blir tillåtet att använda elektroniska kontaktfält

• Det blir tillåtet att använda sig av assisterande domare som enbart kontrollerar kontaktfält

• Du får själv välja om du vill att din hund ska flytta upp sig eller stanna i nuvarande klass. Precis som lydnaden alltså. Hundar som är "fullpinnade" kommer att fortsätta plocka pinnar trots att de inte behöver dem.

• Det blir tuffare att klassa upp sig från klass 2 till 3: 10% av startfältet får pinnar förutsatt att loppen är nollade. I nuläget är det 15%.

• Långhoppet i small blir lite längre: 40-60 cm mot dagens 40-50 cm.

• Förare måste få fri passage på båda sidor av alla hinder på minst 60 cm utom när tunnel ligger under balanshindren, då räcker det med fri passage på en sida.

• Maxade hinderhöjder tillåts inte längre i klass 1.

• Delbara däck kommer att tillåtas.

Den nya slalomregeln fick all luft att gå ur mig då vi har slitit med denna slalom och det är den som tar all min energi och nu när den nya regeln kom så var den första tanken att nu kommer jag att lägga ner tävlandet. Vi sliter så med slalomen varje tävling och i vissa fall så går Eo ut ur i slalomen men jag brukar peta in henne för att tar jag om så dör hon ännu mer...

En andra tanke som slår mig är att nu kommer slalomen att bli ett bedömningshinder ännu mer och om hunden får en liten längre sväng i slalom så måste man hålla koll på domaren om jag ska göra om hindret eller inte. Detta är bara något jag bekymrar mig över i lagklasserna för i de individuella klasserna har det ingen betydelse om jag får fem fel eller om jag diskar mig för 5 fel är väldigt sällan det leder till något och det är svårt att ta om med Eo för hon blir osäker med en gång då och jag behåller gärna motivationen framåt så mycket som möjligt.

Tack och lov har jag Pana som äääälskar slalomhindret som kanske kan väga upp mitt energidränage gällande Eos slalom.

Som jag känner just för tillfället (det går förhoppningsvis snart över) är att jag bara slänger ut pengar på ingenting när vi tävlar. Jag kan lika slänga pengarna i sjön för vi lyckas ju aldrig att prestera något. Alltid är det någonting.. mitt mål är att vi ska bli stabilare och att ta några SM-pinnar men det verkar inte hända som till exempel Eos debutlopp i ag3 då hon nollade och sprang in på en bra tid som skulle räcka till en SM-pinne men det visade sig att hon var diskad??? Varför då.. jo, domaren tyckte att hon gick fel i slalomen, vilket hon inte gjorde... Men ni förstår!!! så här är det alltid... Klart man tappar motivationen. Eo har ett bra driv förutom i slalom så visst skulle vi ha möjlighet att ta lite SM-pinnar om man ska utgå från farten men jag ska fundera lite på om det är värt allt tävlande. Just nu känns det inte som det.. men det går i vågor som allt.

Nu ska jag i allafall ladda inför Kistamässan då vi ska göra bra ifrån oss i laget.


Skapande

Just nu har jag en downperiod när det gäller motivation och lust till att träna mer ordentligt, förutom Panas vallning, och det ger lite tid till att sticka och virka lite..

En mössa är på väg till Isak


Sedan har den riktiga vallhunden bitit av benet på Vincents lamm så det måste jag fixa till. Bara till att virka ett nytt ben och sy på...


Lite ljuslyktor har jag virkat ihop i helgen. De två röda ska svärmor få då hon har passat Peg i helgen så jag slapp ha alla tre hundarna hemma i helgen när Tommy var på domarkonferans.Lyktorna är virkade efter detta mönster.


Vincents valp

Vincent har ju fått ett lamm sedan innan och hur ska han kunna hålla reda på lammet.. Jo, han får givetvis en liten vallhundsvalp som kan hjälpa honom.

Valpen heter Pona och som ni ser så är det väldigt likt Pana :P
Garnet är Svarta fårets Tilda och jag har använt virknål 3. Mönstret jag har utgått ifrån är detta.

Vincent och hans valp ser ut att ha kul tillsammans.


Babysim

Det har varit fullt upp hela veckan. Min mamma kom i förra veckan och vi har fått gjort en himla massa, bland annat varit på Ikea så nu har vi fått ett underbart storarum. Tommy målade och tapetserade om rummet för några veckor sedan och nu inredde jag och mamma det så nu har Vincent fått en egen lek/myshörna i rummet. Jag är supernöjd och trivs kanon.

Vi har även planerat, bakat och fixat inför Vincents namngivningscermoni som skulle gå av stapeln i helgen som var. Dessutom har vi hunnit varit på babysim. Jag och Vincent är på babysim varje fredag och denna fredagen så var både Tommy och mormor med.

Det är supermysigt på simmet. Varmt och skönt och Vincent bara älskar det. Han simmar som en delfin och nu har han börjat dyka också. Det gick superbra, jag var lite harig då jag inte hade så fina minnen från Isaks babysim när han skulle dyka. Isak tyckte aldrig om det men Vincent verkar tycka det är kul. Får se om han tycker det är lika roligt nästa fredag.
Skydda mobilen

Jag var lite rastlös i går och undrade om Tommy ville ha ett skydd till sin mobil.. men det ville han inte. Tror han tycker det är skämmigt med ett virkat mobilfodral, vad skulle pojkarna på jobbet säga...

Jag gjorde ett mobilfodral till mig själv istället.  


Dagens vallning

Wow vad kul och frustrerande jag har haft det idag. Först åkte jag till Bvc med Vincent för 6-månaderskontroll och det var med beröm godkänt. Han väger nu 7,4 kg och är 68,2 cm lång. Min fina unge :love:

Efter kontrollen bar det iväg till Agdala för att valla lite. När vi kom dit var det 4 får i hagen och det fanns en fålla uppställd. Jag vet att jag har tänkt att använda fålla när jag ska börja med höger/vänster kommenderingar och även vid hämtträningen men den stora frågan var hur jag skulle få in fåren i fållan... Det var bara att testa och se om det gick och det gjorde det. Jag har ju inga kommandon på Pana så jag fick förlita mig på att hon går på mina kroppsrörelser och vi improviserade lite. Det måste ha sett för konstigt ut men vi fick in fåren i fållan. Shit vad nöjd jag var efter det och Pana var helt grym. Dessvärre tror jag inte att det var så himla snyggt sett mot tävlingssammanhang men så fort vi har kommit lite längre vad det gäller kommandon och att Pana vet lite mer vad hon ska göra så kommer det bli bra. Jag fick till riktigt bra träning med fåren i fållan och pausade därefter en stund.

Andra passet körde jag i fållan och det är verkligen något vi måste träna på . Pana tyckte det var så svårt och jag fick hjälpa och stötta henne väldigt mycket. Som avslutning tog vi ut fåren och hon fick jobba ordentligt och överlag är jag väldigt nöjd med dagens träning. Hon måste få lite mer muskler så hon orkar hålla ihop bättre men vi tar oss när det gäller vallningen.

Det som är frustrerande är att jag känner mig som en clown i fårhagen. Jag har ingen aning vad som är bra och dåligt och det är otroligt frustrerande. Inom agilityn är jag väldigt säker i träningen och kan se framsteg och vad som är svårt och lätt. I vallningen är jag helt novis och jag vet att jag gör en massa fel men kan ändå inte riktigt sätta fingret på vad som är fel och det är så störande och jag får även lite dåligt samvete gentemot Pana som ska försöka förlita sig på att jag vet vad jag gör. Men det är väl som allt annat.. Bara att bita ihop och kämpa på


Panas brorsa till Salu

Panas helbror Rost är till salu. Han är 2 år (sept) och är grundtränad i vallning och har vardagshyfs. Han är en socialkille och likt Pana galet glad i människor. Lättmotiverad med mycket potential att bli en utmärkt tävlings/träningskompis. Vill ni veta mer så kontakta Lottie på Somollis eller Alex Fyhr.

Somollis Princess Pana och sin bror Somollis Rost. Här är de 4 veckor gamla.


Jag är så sjukt nöjd med min lilla bruna prinsessa.. och har Rost bara hälften av de underbara egenskaperna som Pana har så är det en superhund.


Nya tag

Lite halvirriterad fortfarande över att detta f-bannade slalom och Eo inte går ihop så släpade jag ut slalomet och gjorde en liten allé av 6 st pinnar för att prova att stärka Eo lite i slalomet. Jag har inte lärt in slalomet genom allémetoden med Eo utan använt 2x2 vilket inte har varit en bra metod för henne och mig, när man har facit i hand. Det som är lite skönt för min självkänsla är att Pana har en supergrym slalom så det beror inte bara på mig och min träning att slalomet inte har blivit så bra som jag har velat utan att det faktiskt också beror på träningsämnet och individen.

Jag får försöka att köra lite varje dag så Eo får upp självförtroendet och sedan blir det till att släpa med sig slalomet till klubben så jag kan använda det där också. Det är i längre kombinationer och banor som hon kan tycka det blir jobbigt. Oftast är det inte några problem på träning utan det kommer på tävling men jag måste ju börja någonstans och har jag det felfritt på träning så ökar det chansen att hon börjar förbättra sig på tävling också.

Härligt att ha en liten hund så jag kan använda mina tygtunnlar. De stora hundarna drar med sig tunnlarna om de inte ligger rakt fram.


En sådan där dag

Idag är en sådan där dag då inget är bra. Jag vaknade upp med en olustig känsla i kroppen och är allmänt seg och inte har lust till någonting. Inget är bra. Mycket beror på att Isak åkte hem igår och det gör så ont. Jag saknar honom så sjukt mycket. Inget är detsamma utan honom.

Inte blir det bättre av att Tommy har varit i Rättvik och har tävlat och det inte gick jättebra. Han var nöjd men det gnager mig ändå att det var slalomfel som Eo fick. Sista klassen hade hon visst vägrat ut sig på slalom. Jag blir så ledsen för jag vet inte vad vi kan göra åt det. Hon är superduktig på resten av banan och springer som en gasell, men vad gör väl det när slalomen förstör allting. Så här har det alltid varit och det känns som jag har provat det mesta. I perioder så funkar slalom hyfsat och så helt plötsligt är den katastrof igen. Jag fattar ingenting. Undrar om det är någon mening att hålla på med agilityn egentligen. Det känns mest som vi kastar ut en massa pengar på ingenting. Vi får ju sällan till det på tävling så vi kan lika gärna hålla oss till träningen. Våra nollor är lätträknade.

Pana hade lätt kunnat varit i klass 2 om inte till och med klass 3 om vi hade handlat hunden bättre på tävling men det känns som något fattas och jag vet inte vad. Tävlingsrutin har jag ju så det räcker men det kanske är den sista viljan som har falnat. Det där lilla extra.. Jag får verkligen tänka över det här, vad det är som driver mig till att fortsätta.


Sjuk..

Så har även jag åkt på maginfluensan. Det är väl på tiden kanske då det var 9-10 år sedan jag var magsjuk men det var otroligt dålig tajming. Jag åkte ner till Göteborg i lördags för att på söndagen tillbringa hela dagen i en sporthall då Isak hade en fotbollscup som jag självklart ville se.

Efter cupen åkte jag, Vincent och Isak till mamma för att sova där. De andra sov, jag tilllbringade den mesta tiden sittandes på toalettgolvet... Trots allt så orkade vi ta oss hem på måndagen och sedan dess så har går allt i slowmotion. Jag är helt matt och orkeslös och nu känns det som hela kroppen har sagt upp sig. Typ inget som funkar man eftersom Isak bara är här denna vecka så är det att bita ihop. Tommy var hemma en dag och hjälpte till med Vincent och det underlättade ju en hel del.

Jag och Isak fick lite tid tillsammans bara han och jag igår. Vi gick på bio och kollade på Tintin.


Mönster

Fått lite förfrågningar på mönstret till stjärnfilten och jag glömde ange det i inlägget, men jag har använt en film från youtube. Det var smidigt att ha en film att se på hur man skulle göra. Pausa, spela framåt eller bakåt precis hur mycket man ville. Toppen :)


RSS 2.0