Morotssubstitut

Har man inget eget morotsland så får man virka sig några morötter istället för att odla dem :PFotograferingIdag så tog jag kameran, Isak och Eo och åkte till Malin för att fota lite. Vi skulle testa att fota i Rawformat och det var ju inget annorlunda... utan det är redigeringen som skiljer sig mot när man fotograferat i vanligt jpegformat, så har jag förstått det i alla fall.

Men såklart så får jag inte ordning på mitt Photoshop. Det ska finnas något som heter Camera Raw som är ett tillägg i photoshop men det funkar inte.... Jag blir galen och jag har inget tålamod att försöka fixa, leta och ladda ner en massa saker. Det ska bara funka. Jag får försöka tvinga Tommy att hjälpa mig imorgon så jag kan försöka mig på att redigera bilderna som vi tog idag.

Jag fixade några bilder på "vanligt" vis så får jag göra ett nytt försök någon annan dag.


Mina fina älsklingar


Uppvisning/Vallkurs

1:a tillfället på vallkursen och vi hade mest teori för att sedan köra de resterande tillfällena ute i fårhagen. Vi fick dock visa upp våra hundar snabbt för att instruktören Stefan och hjälpinstruktören Inger skulle få en chans att kolla av vad det var för en typ av hundar och var ungefär någonstans vi låg i vår träning. Allt för att de skulle kunna lägga upp fortsatt träning individuellt för oss alla. Jag och Pana är utan tvekan de mest orutinerade men det kändes ändå bra då hon var så fin och lyhörd.

Vi körde ytterst lite, dels för att Pana inte träffat får sedan i höstas och dels för att jag, som ni kan se på filmen, har vuxit ur kläderna, ha ha ha. För er som inte vet så är det enbart en vecka kvar till beräknat nedkomst, 2 Maj, så jag är inte smidigast och kunde väl inte visa upp vår bästa sida, men det kan vi om några veckor då vår son "räkan", som är arbetsnamnet, kommit ut.

Ber om ursäkt på förhand för suddig film. Får se till att skaffa mig en ny kameraman till nästa gång..


Jag är väldigt nöjd med hur Pana visade upp sig och var väldigt balanserad för att inte ha sett får på så länge. Hon kändes samarbetsvillig och relativt lättstyrd. Det bådar gott. Jag är säker på att hon kommer att tända till några snäpp till och bli hetare och därmed kommer hornen i pannan växa ut, men det får vi ta då.

Det verkar vara en bra grupp som jag hamnat i och framförallt roligt med så mycket olika vallerfarenheter som det finns i gruppen. Det kommer alldeles säkert bli intressanta diskussioner och jag kommer att lära mig massor genom att bara titta på de andra hundarna och diskutera med deltagarna och instruktörerna. Jag har även kollat upp några tävlingar runt om i området som jag tänkte åka och kolla på för att samla mer info om hur vallning kan se ut i praktiken, eller rättare sagt i tävlingsform.

Något som vi avslutade teoripasset igår var... MÅL. Vad har vi för målbild med vår träning? Jag som vanligtvis är extremt målinriktad har faktiskt ingen riktig målbild inför vallningen då jag har för lite erfarenhet av det. I agilityn vet jag precis vad jag är ute efter och även då jag tävlade lydnad hade jag väldigt klart för mig vad jag ville. Vi får se hur det blir i vallningen, utan tvekan så växer mitt intresse för varje tillfälle jag är i fårhagen och då jag får möjlighet att se och analysera vallning. Det som Stefan mest var ute efter var att vi inte skulle sätta våra mål för lågt och slarva med grundträningen för att vi inte tänkt att tävla eller använda hunden praktiskt i någon större utsträckning. För om vi skulle vilja tävla i högre klasser än t.ex ett VP så har hunden redan grunden för att fortsätta tävla. Eller om du skaffar egna får och jobbar med dem i praktiken så har du en duktig grundtränad hund. Just nu har jag ingen tanke på att skaffa egna får eller ha enbart vallningen som arbete för min hund utan jag vill att Pana ska fungera i agilityn också, men utan tvekan så är det en häftig känsla i vallningen och det är det jag är ute efter just nu. Ett VP är ett självklart mål och det är väl dit jag siktar just nu.

Jag ser verkligen fram emot nästa träningspass :)


Målarhunk

Isak satte igång och målade sitt hockeymål i sommarvärmen igår. Jag fick av honom tröjan så att han kan få lite färg innan beach-11. Det var inte så svårt att få av tröjan då jag sa att det är något tjejerna tycker om, killar i blåställ med bar överkropp. Då åkte tröjan av, ha ha. Han är så söt min lilla son.


Fortsättning av dagen.

Efter vi hade varit i Strängnäs, se inlägg nedan, och geocachat vände vi hem och lämnade av Isak och styrde vidare till klubben för agilityträning med bästa laget. Innan de mer rutinerade hundarna fick träna så fick Pana träna lite och det var första gången vi körde slalom i en längre kombination. Hon är så duktig den lilla bruna.Här är banan som de andra hundarna körde. Skissen har jag snott från Mikaelas blogg.


En lång härlig dag

Idag har det varit en låång dag, men en härlig dag. Vi sov ut ordentligt, åt en stadig frukost och begav oss in till Strängnäs där Isak skulle vaccineras mot TBE.Ett litet nålstick och det var färdigt. Ett plåster med en massa fästingar och en tatuering blev belöningen.Efter vaccineringen så var det geocaching inne i Strängnäs som stod på schemat. Hundarna var väldigt konfunderade över varför vi enbart gick omkring och inte "gjorde" något. Det var mycket folk i rörelse en sådan här vacker dag och mycket bra social träning för hundarna.  

Vi vandrade i Strängnäs äldre delar.


Och vi hittade även cacher bland annat den vid väderkvarnen.


Vi avslutade dagen i Strängnäs med mat på Mälarens och en mjukglass i Ugglans park.


På begäran

En film på Panas slalomframsteg har efterfrågats. Tommy fick knåpat ihop en film från Panas första 12pinnars träning som har legat i kameran ett tag.

Vi hade tänkt att ta med bågarna till klubben i påskhelgen och köra relativ intensivt men såklart så händer det alltid något. Pana var och sprang på asfalt och hon är inte direkt försiktig i sina inbromsningar så hon har skrapat upp två sår på varje mittrampdyna. Det är inget allvarligt men det är som små brännsår efter inbromsningarna. Det var två dagar sedan och såren är jättefina redan nu så på söndag ska vi köra lite tänkte vi. Då blir det debut med slalomen på klubben i en lite längre kombination. Vi kommer då att börja med enbart 4 pinnar för att inte öka svårigheten för fort som är lätt att göra. Vill behålla samma tryck och självförtorende hela vägen.

På måndag börjar vallkursen. Äntligen.... Ska bli så kul....


Påsklunch med jobbet

Igår lyxade vi oss med en liten sillunch på jobbet då det var sista dagen som vi alla var på kontoret inför påsk. Chefen åkte och handlade lite sill och potatis och sedan drog vi ut till hans lilla landställe någon mil därifrån. En riktig kanonlunch med underbart väder, god mat och en ljuvlig öl till det.


Lydnadstävling

Agneta och Lyra
Idag var det lydnadstävling på klubben. Ett kanonväder och jag tog med mig Pana och åkte dit för att kolla lite och förhoppningsvis få lite inspiration att börja träna lydnad igen lite smått kanske. Men den största anledningen var att bara åka dit för att miljöträna och träffa lite hundar.

Det har varit alldeles för lite vanlig socialträning med Pana och när vi träffar andra hundar är det ofta på agilitybanan och det är inte riktigt samma sak som att bara sitta och kolla på när andra jobbar. Pana uppträdde klanderfritt. Hon är lugn och sansad och finner sig i att bara sitta och inte göra något trots att det är folk och hundar som rör sig hela tiden runt omkring.

Tävlingen i sig gav väl lite motivation så vi får se om jag tar tag i lydnaden igen. Jag testade lite positioner med Pana och det sitter kvar det lilla vi gjorde när hon var yngre. En anledning till att jag inte fortsatte var att jag under inlärningen felbelönade hennes position och hon hängde mot mitt ben alldeles för mycket och just då så ides jag inte börja med att lära om positionen och jag drogs mot agilityn istället. Tävla kommer jag nog inte att göra men träna för att öva upp koncentrationens ska jag försöka få tummen ur och börja med igen. Det kan behövas lite grundlydnad nu när vallkursen ska börja om en vecka.


Färdigmonterad

Istället för att vara på träningstävling blev det till att vara hemma då sista dagen för vinterdäcken ska bytas är idag, så blev det däckbytardag för Tommy och bilstädning för mig. Jag hann även med en långpromenad med Eo, bara hon och jag och det var så mysigt. Det är inte ofta man går med enbart en hund på promenaderna nu för tiden. Det kändes som att Eo också uppskattade vår promenad ensamma.

För några veckor sedan så visade jag en omonterad amigurumi och nu äntligen fick jag tummen ur och göra den färdig. Den blev inte riktigt som jag tänkte mig men det funkar. Mönstret till den lilla kaninen har jag fått tag på här.. Den är sittande i original och med en blomma på huvudet, men då den ska hänga i en barnvagn och är till en liten kille så monterade jag kaninen stående och struntade i blomman.


Trädgårdsmys

Så här mysigt hade vi det igår. Isak fastnade inte på bilden då han sköt puckar i sitt nybyggda mål. En underbar vårdag har det varit idag och jag lyckades faktiskt slappna av i trädgården och blunda för all krattning och rensning jag borde ha gjort istället för att lata mig. 


Fotbollsbelöningar

Jag passade på att ta ett lekmannafoto när killarna hade sin årliga fotografering.


Äntligen har fotbollen dragit igång igen. I år är det bara jag, Tommy tar hand om hundarna, som hjälper laget med lite träningar och (förhoppningsvis) moraliskt stöd till killarna. Björn, längst till vänster är huvudtränare och Ola, längst till höger är lagledare och hjälptränare tillsammans med mig. Jag kommer mest att ha hand om fysträningen.

Tanken är att jag ska starta träningen en halvtimma innan killarna får gå på planen och köra enbart fysträning med dem. I år är P-00 och P-99 ihopslaget och vi har även några killar födda -98 i laget också. Detta innebär att de kommer att spela 9-manna fotboll i år och det är en stoooor utmaning. Offside är en av alla nya regler som kommer att introduceras.

Min stora utmaning kommer bli att försöka förklara för killarna hur viktigt det är med bra ork/kondition nu när planen blir större och matcherna blir längre. Detta måste jag göra på ett roligt sätt men ändå att de utvecklas. Jag ska även försöka få killarna få ett bättre fokus och intensitet i sin träning. De är som yra hönor ibland och har svårt att koncentrera sig. Jag försöker att tänka såsom jag gör när jag tränar hundarna. Korta pass med hög intensitet, men jag måste säga att det är i vissa fall lättare att träna hundarna.... Hundarna är lättare att motivera än ett gäng killar mellan 11-13 år. Det är inte direkt att man kan visa upp en bit kyckling så gör de precis vad de vill.. Jag får försöka att komma på bra belöningar till dem. Det är inte det lättaste.

Isak förbereder sig inför träning


Familjenöje

I helgen när det var så fint väder passade vi på att ta en tur ut i Åkers Bergslag. Det fanns två cacher i närheten som vi inte hade tagit och nu var det dags.Den första cachen var en multicach och skulle finnas i närheten av utsiktstornet på marviksleden. Isak och hundarna börjar klättringen uppåt.
Väl framme vid tornet var det bara att klättra upp då en del av cachen var att räkna trappstegen för att få fram nya koordinater för att sedan hitta själva cachen.


Vi hittade cachen :)


Det var en underbar tur och hundarna hade det superskönt och sprang omkring helt obehindrat. Det är vacker natur på leden och lätt att ta sig fram. Vi pausade lite innan vi fortsatte mot nästa cach och hundarna roade sig på egen hand.


Solen gick tråkigt nog i moln och det blev lite kyligare innan vi åkte vidare till nästa cach som fanns vid vattenhjulet en liten bit i skogen. Det är en av våra favoritplatser på sommaren och vi hade ingen aning om att det låg en cach så nära när vi har varit där och badat förrut. Men nu när vi har börjat med geocachingen vet vi. Detta var en liten luring då mottagningen mer eller mindre var obefintlig men vi gjorde en liten chansning på ungefär var cachen kunde ligga och världens bästa Isak gick rak på den :)


Planterat

Jag och Isak var iväg för att inhandla lite nya fina vårblommor till vår framsida inför påsk. Nu ser det lite hemtrevligt ut när man kommer hem :)

Förra helgen klipptes den fula häcken ner på vår baksida och vips kom det fram saker som vi inte ens visste fanns i vår trädgård. Som de här fina blåsipporna, de låg gömda under all vegetation som har spridit ut sig.


Kontaktfältsträning

Tommy åkte och hämtade sommardäcken igår. Tog med sig Pana och körde ett pass på klubben också. Hon börjar bli duktig lilla brun :)


Bygger

Vilken vårdag vi har idag. Det blåser fortfarande alldeles för mycket och alldeles för kallt för att känna solen värma ordentligt, men om man hittar en liten läplats så är det ljuvligt ute idag.

Här har det varit full fart sedan tidigt i morse då jag skickade ut Tommy för att vårstäda området då vi har städdag i föreningen medan jag stannade inne och håller på att städa för fullt och fixa lite olika små projekt.

Efter en promenad till affären med hundar och familj så gick Isak och Tommy ut för att börja bygga ett hockeymål.

Planering


Mäta och såga hör till bygget...
Kommer bli ett kanonmål när det blir färdigt :)


Längtan till semester

Satt och kollade igenom lite gamla mail och hittade dessa bilder på Isak som Niklas har tagit då vi var på Gotland för att tävla och ha semester. När vi andra var och tävlade var Isak och Niklas nere på Piraten och körde hundtricket med Singla som då var valp. Det var en underbar semester och förhoppningsvis blir det Gotland för hela familjen i år igen.

Hmm....


Det såg bättre ut..


Vinna en fotokurs

Såklart jag vill vara med att försöka vinna en fotokurs :)

Gå in på http://www.coursio.se/emelieohlsson och kolla in hennes fotokurser. Jag vet att jag snart kommer att få lite tid över och då ska jag genast anmäla mig till en kurs. Jag hoppas ju vinna en kurs också för då kan jag gå två stycken kurser :PHär anmälde jag mig till tävlingen.
http://emelieohlsson.blogg.se/2011/april/tavling-vinn-webbkurs.html

Vårfint

Måste erkänna att det inte är vidare mycket "hundrelaterat" i bloggen för tillfället. Detta för att det går segt med tränandet. Den träning som göres här hemma står Tommy för. Projekten för tillfället är slalomen i första hand och sedan gå vidare med kontaktfälten som vi inte har börjat något större med. Får se hur det utvecklar sig och hoppas på lite mer kontinuerlig träning nu när det börjar torka upp.

I helgen har det varit en stor rensardag. Jag har klippt ner vår fula häck som är en ölandstok och har inte gjorts någonting åt på 20 år. Det var ett gammalt par som bodde innan oss och de har inte gjort något i trädgården förutom det lilla deras son har försökt hålla efter för att trädgården inte ska växa igen helt. Vi får se om den överlever.

Tommy och hans mamma var hur duktiga som helst igår då de åkte till tippen och vi blev av med den gamla frysen och kylen som gick sönder strax innan jul. Det var lite annat smått och gott vi hade samlat på oss också under vintern som åkte med till tippen, som våran gamla sänggavel. Nu är det så rent och fint utanför vår dörr och vi slipper skämmas när det går folk förbi eller om vi får besök. Tommy hade gjort en provisorisk bänk utanför vår dörr där vi har en ljuslykta och en gammal blomma som vi ny bytte ut mot en riktig träbänk och en liten bänk som vi kan använda till att ha lyktan på. Till helgen är det tänkt att jag ska införskaffa lite penseér och påskliljor och piffa upp lite på framsidan.

Hittade en liten ensam stackare i rabatten. Hoppas det kommer fler...


Maskot till laget

Tanken är att alla i laget Tribond ska få en maskot men jag har enbart färdigställt en maskot ännu och den var bokad sedan tidigare till Malin och Ronja.Eo fick vara provdocka innan vi gav bort maskoten. Tanken är att färgerna på maskoten ska passa ihop med våra fina trefärgade shelties. Eo börjar bli lite gammal och börjar bli lite grå. Min fina tjej. Jag får även skaffa ett halsband som matchar bättre än det hon har också...vad jag förstår gjorde maskoten susen, Malin och Ronja nollade sitt första agilitylopp i 3:an :) Grattis... Fler nollade lopp kommer att följa.


RSS 2.0